Arkiva për kategorinë ‘Zemra dhe enet e gjakut’

Kolesteroli (yndyra në gjak)

kolesteroli-dhe-semundjet-e-zemre

Kolesteroli ndihmon trupin per te prodhuar qeliza te reja , izolon nervat dhe krijon hormone. Normalisht, melçia prodhon gjithe sasine e kolesterolit qe ka nevoje trupi. Kolesteroli mund te hyje ne trup edhe nga dieta, si psh nga ushqimet qe prodhohen nga kafshet; qumeshti, vezet dhe mishi. Shume kolesterol ne trup rrit shancet per te […]

Zemra artificiale gati per te zevendesuar natyralen

Shkencetaret franceze ne bashkepunim me qendren e Mbrojtjes ajrore dhe hapesires (EADS) – njohur me mire per prodhimin e avionit Airbus, kane krijuar nje prototip zemre artificiale. Dr. Alain Carpentier, kirurgu ne krye te studimit thote se pacientet e pare do te pajisen me organin eksperimetal brenda tre vjeteve te ardhshem. “Fusha e kerkimit te […]